Er zijn verschillende overwegingen die meespelen bij het bepalen van de juiste bandenspanning voor een elektrische fiets. Het soort fietsband is hetgeen dat als de meest cruciale daarvan wordt beschouwd. Dit komt doordat verschillende soorten banden verschillende aanbevolen en maximale bandenspanningen hebben. Op de zijwand van de band staat, vermeld in “bar” of “psi,” een bereik dat daarmee overeenkomt.
Wat is de ideale druk voor de banden van je fiets?
Als je fietsbanden de juiste hoeveelheid luchtdruk hebben, zullen ze langzamer slijten en heb je minder last van lekke banden. Het is dan ook niet gek dat je de druk goed wilt hebben. De bandbreedte van je elektrische fiets bepaalt de ideale druk voor de banden van je elektrische fiets. Op je fietsband moet een markering staan die de maximale druk aangeeft. In geen geval mag je hier overheen gaan. Je moeten de bandenspanning van elk van de wielen van je elektrische fiets controleren. Nadat je ze goed hebt opgepompt, zul je meteen een verandering merken. Je fiets zal namelijk weer als nieuw aanvoelen. Lijkt het alsof je last hebt van elke hobbel en steen op de weg? Als dat het geval is, zit er hoogstwaarschijnlijk te veel lucht in je banden. In zo’n geval moet je ervoor zorgen dat je een klein beetje luchtdruk uit je banden haalt, zodat je weer normaal kunt fietsen.
Ook is het belangrijk om de juiste band voor uw elektrische fiets uitkiest.
De rolweerstand en de bandenspanning
Wat is precies het verband tussen rolweerstand en bandenspanning? Het is essentieel om de juiste bandenspanning te hebben om de rolweerstand te verminderen. Een hoge rolweerstand leidt tot verlies van energie doordat het materiaal vervormt tijdens het fietsen. Anders gezegd, bij een lage rolweerstand gaat er minder energie, in de vorm van warmte, verloren door de wrijving tussen de weg en de buitenkant van de band.
De vorm van de band
De rolweerstand kan tenminste gedeeltelijk worden afgeleid uit de vorm van de band. Je kunt een juiste luchtdruk in je fietsband zelf waarnemen door te kijken of de dwarsdoorsnede een goede U-vorm heeft. Bij een te lage bandenspanning zal de vorm van de fietsband zodanig worden geaccentueerd dat hij op een overdreven U gaat lijken.
Te weinig lucht in de banden
Bij een lage bandenspanning wordt het oppervlak van de band dat in contact komt met de grond groter (door vervorming). Hierdoor is er meer wrijving met het oppervlak, waardoor er meer vermogen verloren gaat. Om in hetzelfde tempo te blijven rijden moet de fietser een grotere hoeveelheid kracht gebruiken. Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat wanneer je banden te zacht zijn, de hoeveelheid inspanning die nodig is om op een fiets te trappen aanzienlijk toeneemt, zelfs met lichtgewicht banden. Dat is niet echt comfortabel. Ook als je op de beste lichtgewicht e-bike rijdt wil je niet dat er te weinig lucht in de banden zit. Rijden op een e-bike maakt het trappen wellicht niet moeilijker, toch werkt de motor veel harder dan nodig is en gaat de accu aanzienlijk sneller leeg.
Het aantal bar in de banden van een e-bike
Je zou kunnen zeggen dat de bandenspanning van een e-bike met banden van ruwweg 3 tot 4 centimeter ergens tussen de 5,5 en 4 bar zal liggen. Dit is echter een generalisatie. De meeste fietsbanden hebben een breedte van 3,5 centimeter, wat zich vertaalt in 4,5 bar druk. Daarom is het juist om te stellen dat de vereiste bandenspanning lager zal zijn naarmate de band breder is. Om deze reden vereist een racefietsband vaak een relatief hoge druk om soepel te kunnen rijden, maar een brede band op een stadsfiets vereist doorgaans een aanzienlijk lagere druk.
Omdat een hogere druk vaak minder rolweerstand oplevert, biedt het een betere bescherming tegen het ontstaan van een mogelijke lekke band. Een wat lagere druk in je banden kan soms wenselijk zijn omdat het wat meer comfort geeft. Als de weg glad is door regen of sneeuw, is het handig om wat meer controle te hebben, omdat het je wat meer tractie biedt.
Factoren die van invloed zijn op de bandenspanning
Er zijn naast de breedte van de banden nog een aantal elementen die de bandenspanning van je fietsbanden kunnen beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld je huidige gewicht Als je naast grote spullen ook nog eens wat zwaarder bent, is het gunstig om extra luchtdruk in je banden te hebben. Om het extra gewicht van de accu en de motor te compenseren tijdens het rijden op een e-bike, moet je minder dan 0,5 bar toevoegen.
De ondergrond zelf is ook belangrijk. Waar fiets je? Fiets je vaak op wegen die ruw zijn? Daar is een wat lagere luchtdruk meer naar je zin. Het fietsen met een lagere bandenspanning zal het fietsen voor jou comfortabeler maken. Daarnaast heb je hierdoor een iets betere tractie op de weg. Bovendien worden de schokken die door de weg worden veroorzaakt wat verminderd. Ook kan het belangrijk zijn om de juiste binnenbanden uit te kiezen voor jouw fiets. Het uitkiezen van goede binnenbanden voor een racefiets kan bijvoorbeeld ook belangrijk zijn.
Het type fietsband en de bandenspanning
Het is mogelijk om fietsbanden losjes in te delen in drie verschillende categorieën, die elk een unieke optimale bandenspanning hebben. Dit heeft vooral te maken met de functie van de fietsband die hier besproken wordt. Ga je wedstrijden rijden? Fiets je graag buiten de gebaande paden of maak je vaak langere ritten op verharde paden?
Ten eerste heb je de klassieke fietsband. De klassieke fietsband is het soort fietsband dat het meest gebruikt wordt. Hij is te vinden onderaan elke elektrische stadsfiets en heeft een bandenspanning nodig die ergens tussen de 3,5 en 6 bar valt, afhankelijk van het merk fietsband. Je hebt ook de keuze voor smalle banden. Elektrische fietsen met smalle banden, zoals een elektrische racefiets, hebben een krachtigere bandenspanning nodig dan andere soorten elektrische fietsen. Deze hebben een zeer hoge bandenspanning nodig, ergens tussen de 6 en 9 bar. De derde optie is de ballon band. Er zijn elektrische fietsen met brede banden, vaak bekend als ballon banden. Voorbeelden daarvan zijn elektrische transitiefietsen en elektrische mountainbikes. Een lage bandenspanning, tussen 2 en 3 bar, is optimaal voor brede fietsbanden.
De bandenspanning meten
Waarom is juist het handhaven van de juiste bandenspanning op een elektrische fiets zo belangrijk?
Het is duidelijk dat niet alle fietsers inzien dat de banden van hun elektrische fiets de juiste spanning moeten hebben. Waarom moet de druk van de ene band hoger of lager worden ingesteld dan die van de andere? En maakt het eigenlijk wel zoveel verschil? Op wat voor soort fiets je ook rijdt, banden met de juiste hoeveelheid hardheid zijn essentieel. Dit geldt vooral voor elektrische fietsen. Dit komt doordat een elektrische fiets kostbare onderdelen heeft, zoals een accu en een elektromotor, die beide sneller kunnen slijten als de banden verkeerd zijn opgepompt. Goed onderhoud van fietsbanden is dus ook belangrijk.
Ervoor zorgen dat de banden van je elektrische fiets de juiste hoeveelheid lucht erin hebben, maakt de tocht een stuk comfortabeler voor je. Maar dat is niet het enige. Bij een verkeerde bandenspanning is er een verhoogde kans op vroegtijdige bandenslijtage, lekke banden en zelfs klapbanden. Banden van elektrische fietsen slijten vaak sneller dan banden van traditionele fietsen, maar bij een verkeerde bandenspanning kan die slijtage nog veel sneller optreden.
De voor- en nadelen van een juiste bandenspanning op een rijtje
Het is dus wel duidelijk dat de juiste bandenspanning voor een elektrische fiets enorm belangrijk is. De juiste bandenspanning op je elektrische fiets kan de hoeveelheid energie die je verbruikt verminderen en de afstand die je kunt afleggen vergroten. Daardoor kun je langer rijden op één acculading en hoef je je accu minder vaak op te laden. Bovendien gaat de accu langer mee als hij minder vaak wordt opgeladen (en ontladen). Omdat je harder moet trappen als de banden te zacht zijn, belast een verkeerde bandenspanning ook de motor onnodig.
Hieronder volgen de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je een duidelijk overzicht hebt van al deze voor- en nadelen.
Een te lage bandenspanning
Bij elektrische fietsen komen de volgende problemen vaak voor als de bandenspanning te laag is:
Het verkleint je actieradius: Omdat te zachte banden het fietsen bemoeilijken, verbruik je sneller een groter deel van je accu. Dit vermindert de maximale rijafstand die je op één lading kunt halen en verkort de algehele levensduur van je accu.
De banden van je fiets slijten sneller: Een fietsband die niet op de juiste spanning is gebracht ontwikkelt sneller scheuren in de zijwand. Een klapband kan daar op den duur het gevolg van zijn.
Je hebt een grotere kans om een lekke band te krijgen: Wanneer je over een voorwerp fietst, kan een te lage bandenspanning een uitslag in de band veroorzaken, die vervolgens de velg kan beschadigen. Dit vergroot de kans dat je een lekke band krijgt. Bovendien kan dit leiden tot een klapband.
Een onnodige belasting op de motor: Het belast de motor onnodig, omdat een voertuig met te zachte banden vereist dat de motor op een hogere intensiteit draait. De levensduur van de motor zal hierdoor korter worden.
Een te hoge bandenspanning
De banden van je elektrische fiets oppompen tot een te hoge druk zorgt ook voor complicaties, waaronder de volgende:
Je fietst minder comfortabel: Een te harde fietsband heeft geen vering en absorbeert daardoor schokken niet goed, met als gevolg een erg wankel gevoel, vooral op het stuur.
Je hebt minder tractie op de weg: Doordat een harde fietsband een kleiner contactoppervlak heeft met het oppervlak, heb je minder tractie op de weg. Daardoor kan vooral je bochtenwerk onzeker lijken en kun je merken dat je de controle verliest. Dit is aanzienlijk duidelijker bij elektrische fietsen die een motor in het voorwiel hebben gemonteerd.
Een verhoogde kans op een klapband: Een band die tot een te hoge druk is opgepompt loopt het risico van de velg los te komen of een klapband te ontwikkelen.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Ebike is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=12984&awinaffid=376221&clickref=fiets-lease-anwb&ued=https%3A%2F%2Fwww.anwb.nl%2Ffiets%2Ffietslease